Emlékház

1892. március 29-én első gyermekeként a Pehm családnak született Mindszenty József bíboros. Ekkor a szülői ház egy hosszú átlagos tömésház volt. Az 1920-as években ezt a kis házat kibővítették egy szobával, amibe a bíboros is megszokott pihenni ritka hazalátogatásai alkalmával. A házat 1959-ben átalakították az akkori kor divatja szerint. Hosszú évtizedekig így állt a ház.

2000-ben a Magyarországi Mindszenty Alapítvány megvásárolta a családtól a házat, a hozzá tartozó telekkel, hogy majd emlékházat alakít ki. Sajnos erre több mint egy évtizedig nem került sor anyagiak híján. Közben az Alapítványtól megkapta a házat az önkormányzat azzal a meghagyással, hogy múzeumot kell kialakítani.

2012-ben a bíboros születésének 120-ik évfordulója kapcsán meghirdetett emlékévben állami támogatásból és különféle adományokból sikerült elvégezni a munkákat így 2013. szeptember 29-én megnyitotta kapuit a Mindszenty ház, melyben a Magyarországi Mindszenty Alapítványtól és a rokonoktól származó tárgyi emlékekből nyílt kiállítás. A Terror Háza múzeum miután befejeződött „Mindszenty a magyarok lelkiismerete” című időszaki kiállítás, felajánlotta, hogy a kiállítás anyagát felállítja az Emlékházban, így 2013. december 12-től már 2 állandó kiállítás működik a hercegprímás szülői házában.

2015-ben újabb beruházást valósult meg, le térkövezték az udvart, elkészült egy kemenceház, egy vizesblokk és újjáépítették a régi istállóépületet, melyben szintén kiállítás látható.